Informacije o LED rasvjeti

Što je LED rasvjeta i zašto je dobra za vas?

LED (Light Emitting Diode) je tzv. “solid state” izvor svjetlosti koji zbog svojih brojnih prednosti u odnosu na klasične izvore svjetlosti, u zadnje vrijeme postaje iznimno popularan i poželjan u svakodnevnom životu kao i u profesionalnoj upotrebi.

Zasigurno znate da su klasični izvori svjetlosti s žarnom niti krajnje neučinkoviti s energetskog aspekta budući da preko 90% energije zračenja rasipaju na toplinu a manje od 10% na ono što bi im trebala biti jedina funkcija – proizvodnju vidljive svjetlosti.

S druge strane, istraživanja su pokazala da je fluo rasvjeta (CFL), koja se danas naveliko koristi kao ekonomična alternativa klasičnoj rasvjeti s žarnom niti, zapravo iznimno opasna po zdravlje ljudi zbog prisutnosti otrovne žive koja u slučaju razbijanja žarulje isparava, te emitiranja kancerogenih spojeva (fenol, stiren) koji u slučaju duže izloženosti, dok žarulja radi, mogu biti fatalni po zdravlje.

LED rasvjeta namjenjena je svima koji su energetski ali i ekonomski osviješteni te žele rasvjetu s žarnom niti, halogenu i tzv. štednu fluo rasvjetu, zamjeniti energetski učinkovitom, za zdravlje potpuno neškodljivom rasvjetom s dugačkim radnim vijekom.

LED žarulje troše i do 90% manje električne energije u odnosu na klasične žarulje sa žarnom niti. Korištenjem LED rasvjete u domaćinstvu ili uredu ostvarit ćete značajnu uštedu električne energije budući da LED žarulja od 10W ili 12W osigurava jednak ili veći intenzitet svjetlosti nego klasična žarulja od 60-70W.
Toplina koja nastaje usljed rada LED izvora svjetlosti, u potpunosti se absorbira na ugrađena hladila, tako da gotovo i nema disipacije energije kroz zagrijavanje, kao u slučaju klasičnih ili halogenih žarulja.

Kao “solid state” uređaj, LED je načinjen od poluvodičkih materijala, što drastično povećava njegovu trajnost a iz istog razloga LED izvor svjetla može izdržati jake vibracije i ekstremne temperature. Također, LED izvori svjetlosti nisu osjetljivi na često uključivanje / isključivanje pa je radni vijek LED žarulja i do 50 puta dulji od radnog vijeka klasičnih žarulja s žarnom niti.

Tipičan radni vijek LED izvora svjetlosti je od 15.000 pa sve do 50.000 sati, ovisno o kategoriji proizvoda, odnosno ciljanom tržišnom segmentu, tako da kvalitetnija LED rasvjeta može uredno raditi i do 15-20 godina, što naravno ovisi i o tome koliko rasvjeta radi dnevno. Nakon toga se intenzitet LED izvora svjetlosti smanjuje, što je znak da je LED pri kraju svog radnog vijeka ali važno je naglasiti da praktično nemože doći do “pregaranja” kao kod klasičnih žarulja no može doći do kvara na elektroničkom dijelu (driver) LED izvora svjetlosti, najčešće zbog naponskih fluktuacija na mreži.

Činjenica je dakle da LED zbog svoje ekonomičnosti, učinkovitosti, trajnosti te nadasve neškodljivosti po zdravlje ljudi, predstavlja idealno rješenje za izvore svjetlosti 21. stoljeća, što zorno pokazuje u kom pravcu će se stvari dalje razvijati.


Najvažnije prednosti LED rasvjete u odnosu na klasičnu:

  • radikalno smanjena potrošnja električne energije u odnosu na rasvjetu s žarnom niti
  • izuzetna trajnost, otpornost na mehanička oštećenja i vibracije
  • prosječni vijek trajanja LED rasvjete je 10 do čak 50 puta duži od klasične rasvjete
  • nema UV ili IR zračenja niti sadrži opasne tvari (živa, olovo…)
  • daleko manja emisija topline – preko 80% manja od halogene ili rasvjete s žarnom niti
  • iznimno velike mogućnosti oblikovanja i konstrukcije kao i vrlo male dimenzije
  • energetski daleko učinkovitija od konvencionalnih žarulja (lm/W)

X